Grønland - søndag den 06. marts 2011


Russell gletsjeren fra en anden side - og Grønlandsk buffet til aften

Tilbage

Sidste hele dag i Kangerlussuaq. Dagen startede ved 6-tiden, hvor de første begyndte at røre på sig. Som flere af de andre morgener gik snakken om det, at være natpisser. Morten var skrækslagen for, om det skulle overgå ham. Vi andre kunne berolige ham med, at det nok skulle komme!

I Roklubben havde vi købt en ordentlig ladning bacon, så vi var hurtigt blevet forvænnet med, at især Morten og Jan stegte bacon til den store guldmedalje. En god start på dagen. Morten proklamerede, at han ikke ville spise mere efter kl. 12, for han skulle være RIGTIG sulten til aftenens buffet.

Kl. 10 var der afgang på turens sidste udflugt, der gik til Russell gletsjeren. Det var samme gletsjer, vi så dagen før men dette var en anden side af gletsjeren. Turen derop var heller ikke helt uden besvær for chaufføren. Selv om vejen var ryddet for sne, var der stadig en del snedriver rundt omkring og en enkelt gang var han nødt til at forlade vejen og køre ved siden af. Det gik nu meget fint. Efter halvanden time var vi fremme ved gletsjeren og chaufføren drejede ned af et hjulspor, hvor sneen var dyb og meget grødet, så han måtte opgive at køre helt frem til en vendeplads, de plejede at bruge.

Vi væltede ud og straks var hoben af fotografer i fuld gang, for at få et mesterskud eller to i kassen. Med i bussen var også et hold gæster, der skulle have været på tur til indlandsisen i går - men var blevet kaldt tilbage til byen, på grund af det dårlige vejr. De var ikke synderlig fotointeresseret, for nogen af dem så noget fornærmet ud over, at vi andre knipsede løs.

Det tog kun ca. 10 minutter at nå helt frem til gletsjerens kant. Omkring gletsjerfronten var der en masse klippeblokke og det var lidt usikkert at hoppe rundt, for mellem klipperne var der sne og det var svært at se, hvor dyb sneen var.

På vejen tilbage mod bussen, passerede vi en frossen sø, hvor der var mange sjove formationer i isen. I bussen ventede chaufføren igen med varm kakao. Det er perfekt efter en tur ude i kulden. En flok på 8 vendte tilbage lidt senere end alle andre. De havde været på rypejagt. Det havde givet en del flotte billeder, som de så kunne fremvise senere på dagen.

På vejen tilbage mod byen gjorde vi kun et enkelt fotostop, for at tage billeder af det markante bjerg Sugar Loaf. De gæster, der ikke var med i vores gruppe kom med en sur bemærkning om, at vi gerne måtte gøre det lidt hurtigt og det viste sig, at en af dem var syg, så der var sikkert en grund til, at de gerne ville hurtigt hjem.

Egentlig var det planen, at vi skulle bestige Sugar Loaf og derefter gå hjem derfra. En tur på 7-8 km. Men tiden var lidt fremskreden og jeg tror egentlig, at folk havde mest lyst til at komme hjem og slappe lidt af i barakken.

I vandrehjemmets butik var der åbent, så folk kunne købe en øl til at hygge sig med, mens dagens sorteringsarbejde forestod. Der var en herlig løssluppen stemning og det var tydeligt, at alle følte sig i godt selskab (det var i hvert fald mit indtryk). Mens vi sad og sorterede billeder, dukkede en op med en melding om, at der var nogen, der var i gang med at partere en moskusokse i nærheden. Morten anbefalede, at vi gik op og kiggede to og to, for ikke at de skulle føle sig overfaldet af en flok fotografer.

Ved 7-tiden var vi klar til afgang mod roklubben og den store grønlandske buffet. Der var en del gæster med bussen. Vi havde fået instrukser om, hvordan vi skulle "opføre os" til buffeten. Vi måtte gerne fotografere, når vi kom. Så ville Kim (ejeren) have lov til at præsentere maden, før vi kunne købe drikkevarer og gå ombord i maden. Så der blev knipset løs. Kim havde næsten ikke behøvet at præsentere maden, for der var fine små skilte ved hver ret, der udførligt beskrev, hvad det var. Der var rigtig mange retter, så det var bare om at begrænse sig!

Masser af fisk, bl.a. rejer i forskellige afskygninger. Laks, hval og hellefisk. På kødsiden de sædvanlie ingredienser med moskusokse og rensdyr. Det meste smagte ganske godt men hvalen må de gerne have for sig selv. Jeg nåede ikke hele vejen igennem, selv om jeg gjorde en masse, for at begrænse mig. Da vi nåede de varme retter må jeg tilstå, at jeg krøb udenom de retter, som andre havde smagt uden at virke begejstret. Så jeg koncentrerede mig om de mere kendte moskus og rensdyr. Især rensdyrkødet smagte helt fantastisk.

Desserten var jeg simpelthen nødt til at springe helt over. Dels er jeg ikke den helt store dessertmand men der var ingen grund til at hælde noget på en mand, der i forvejen var stopmæt. I stedet blev det til en grønlandsk kaffe. Til en pris på 135 kr. pr. kaffe, var den betalt - men hvis man ikke skal smage den på grønland, så hører alting jo op.

Godt mætte og veltilpasse gik det tilbage mod byen og Old Camp. Vi havde stadig en billedfremvisning foran os og den løsslupne stemning fra tidligere på dagen, skinnede også igennem i de kommentarer, som billederne fik med på vejen. Til sidst viste Poul fra Digital Foto et udvalg af sine billeder og Morten sluttede af med en lille film, hvor han havde fotograferet os andre i løbet af ugen. Vældig fin afslutning.

Alle afleverede deres mailadresser på en liste, som jeg lovede at formidle rundt og vi fik afregnet for æg og bacon, som var blevet handlet ind på privat initiativ. Regningen lød på 60 kr. pr. person. Det var en fair pris for supergod morgenmad.

Så begyndte folk at tørne ind. Vi var lidt senere færdig med at spise denne aften, så klokken havde passeret 22 - og vi skulle af sted kl. 9 næste morgen!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33